Engineering

Engineering is de benaming voor het bedenken, berekenen, tekenen en structureren van een nieuw of een bestaand product. De engineering van een product wordt gedaan door iemand met technische kennis die een probleem of doelstelling kan uitwerken tot een maakbaar product. Door de opleiding HBO werktuigbouwkunde, en mijn jarenlange ervaring in 3D tekenwerk, kan ik de engineering of een door u gewenst deel daarvan voor uw bedrijf verzorgen.

Ervaring
Om een beeld te schetsen van mijn ervaring op het gebied van engineering zal ik een aantal projecten omschrijven.

Digitalisering:

Bij het ontwikkelen en produceren van een product wordt in een vroeg stadium vaak gewerkt met het bekende ‘sigarendoosje’ met daarop een schets van het product. Zo ook bij een fabrikant van balenklemmen en voerschuiven waar ik al enige tijd meewerkte op de werkvloer. Deze opdrachtgever vroeg mij om de schetsen van zijn product te digitaliseren. Na het opnemen van de maten en schetsen heb ik hiervan de werktekeningen en bijbehorende stuklijsten gemaakt.

Redesign:

Het doorontwikkelen van een product is iets wat veel voorkomt in een bedrijf. Bij deze doorontwikkeling blijven sommige systemen van een product achter in de ontwikkeling en is het nodig om dit later alsnog uit te voeren.
Een opdrachtgever vroeg mij om het smeeroliesysteem van een serie tandwielkasten te herontwerpen en van een standaard te voorzien. In deze opdracht ben ik begonnen met het berekenen van de juiste hoeveelheid olie die de lagers en tandwielen nodig hebben om goed gesmeerd en gekoeld te worden. Nadat dit bekend was, ben ik gestart met het ontwerpen van een manifold met diverse meters en een bijbehorend skid met daarin een koeler, duplex filter en een overstort ventiel die geschikt zijn om de olie te koelen en te filteren.
Om tot een goed ontwerp te komen, heb ik een test gedaan met een dieselmotor van 500 kW en een tandwielkast met het nieuwe smeeroliesysteem. Na goedkeuring van de opdrachtgever is dit geheel uitgewerkt in 3D tekeningen en in productie gegeven.
Doordat er nu een standaard is van het smeeroliesysteem, is de assemblage gemakkelijk en in kortere tijd uit te voeren en kan er uitgegaan worden van een juiste koeling en smering van de tandwielkast.

Ontwikkeling:

Het ontwikkelen van een product is een proces. In dit proces moeten veel aspecten worden meegenomen; onder andere: gewicht, stijfheid, kosten, maakbaarheid, etc. De opdrachtgever in het volgende project heeft een rijdend product welke om de aantal meter moet stoppen. Daarvoor heb ik een systeem ontworpen met daarin een teller die een signaal geeft als het product de ingestelde meters heeft gereden. Een van de voorwaarden was om het systeem uit één stuk plaat te maken die met verschillende zettingen geproduceerd zou worden. Nauwe samenwerking met de opdrachtgever in dit proces heeft tot een goed resultaat geleid.

AV-Engineering

Voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden kunt u contact met mij opnemen.

06 487 876 36Contact